A hely

Abaliget, a hely ami elvarázsol…

Adott egy kis falu a Mecsek lankái között. Abaliget. A hely ahol a növények jól érzik magukat és ahol a munka feltölt és elcsendesít. Egy olyan déli fekvésű lankás birtokról beszélünk, ahová naponta járunk és élvezzük, hogy kiszakadva a városi őrületből megpihenhetünk, koncentrálhatunk a gazdálkodásra. Ahol odafigyelünk a növényeinkre és a környezetünkre. A birtokunkat erdő öleli körbe.

Közvetlen szomszédaink az őzek, nyulak, rókák, vaddisznók. Egy kerítésnyi távolságban vannak, így kárt még sosem okoztak, de sokszor kíváncsian figyelnek minket. A legkedvesebb szomszédaink mégis a méhek. Szorgalmas kis lények, akiknek őszintén hálásak vagyunk, mert minden évben hozzáteszik a magukét a mi munkánkhoz. Addig porozzák a virágainkat, amíg roskadásig lesz gyümölcs a fákon és a bogyósainkon.

Háborítatlan vidék ez, ahol a kezdeti nehézségek után elkezdődött a gyümölcstermelésünk. Mert hiszünk abban, hogy jó lekvárt csak tökéletesen értett finom gyümölcsből érdemes és lehet készíteni.
A birtok évről évre alakul, vannak bogyósaink, gyümölcsfáink, és mostanában kezdtük el a füge ültetvény kialakítását. A hely állandóan változik. Tanulunk a fajtákról, próbálgatjuk melyik növény hol érzi jól magát leginkább. Állandóan alakítunk, bővítünk, változtatunk, cserélünk, fejlesztünk. Alkalmazkodunk a megváltozott időjáráshoz. Hol a növényeket cseréljük le a korábbiaknál jóval stressztűrőbbre, hol vízgyűjtőt építünk, hol gépesítünk, vagy ha úgy adódik pihenősarkot alakítunk ki.  Mert fontos, hogy mindenki jól érezze magát. A növényeink, a vendégeink és mi magunk. Ahogy a dolgok változnak, a növények fejlődnek és cserélődnek, úgy változik a lekvár kínálatunk is évről évre, szezonról szezonra. A birtok körül vadon termő gyümölcsök is vannak, pl. az a csipkebogyó ami átkapcsolt annak idején bennünk valamit, de mostanában inkább a termesztett gyümölcsökből készítjük a lekvárjainkat. De ahogy ismerem magunkat, ez még változhat. 
Ami viszont állandó az a hely a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, ahonnan a gyümölcseink származnak. Jó néhány lekvárunkra pedig különösen büszkék vagyunk mert  Nemzeti Parki Védjegyet kaptak.