Kajszi vagy sárgabarack lekvár

Kajszi vagy sárgabarack lekvár

Kajszi vagy sárgabarack lekvár és más lekvár történetek…

Nehezen kezdtem bele ebbe a részbe, mert még is hogyan meséljem el a kajszi lekvár, sárgabarack lekvár, szilva lekvár, eper lekvár, málna lekvár történetét? Hogyan lehet leírni a szenvedélyt vagy éppen az alkotás örömét?  Hogyan lehet átadni azt, hogy rajongásig szeretjük a lekvár főzést? Olyankor is szeretjük, amikor minden az ellen szól, hogy ilyen őrültséget csináljunk, hiszen mi nyáron a rekkenő hőségben biztosan lekvárt főzünk. Olyankor, amikor forró a nyár, forró a konyha, forró a lekvár és forró az üveg is.

Hiszen mikor máskor készülhetne el az eper lekvár? Vagy éppen a málna lekvár, a szeder lekvár, a meggy lekvár, a ribizli lekvár, a kajszi lekvár és ezek különféle változatai? Azért néhány íz marad mindig ősz elejére például a fügelekvár vagy a szilvalekvár. 

A forróság vagy a hőfok csak egy bizonyos összetevője a lekvárkészítésének. A hibátlan és friss gyümölcsökön kívül kell még hozzá cukor továbbá egy adag kreativitás, hogy jó párosításokat és ízeket kóstolhassunk, és az a bizonyos csipetnyi szenvedély. Na meg türelem, mert a tanulás a tapasztalás és az, hogy elkészüljön a megfelelő állagú lekvár mind egy tényezőtől függ. A türelemtől és az időtől.
Ezektől lesz összetéveszthetetlen a lekvárunk. 

Mitől más a kajszi vagy a sárgabarack lekvár? A kajszi és a sárgabarack lekvárunkat a gyümölcsök darabossága határozza meg. Még a kajszi lekvár krémes és selymes, addig a sárgabarack lekvárban nagy gyümölcs darabok találhatók, amitől igazán rusztikus lekvár lesz. De mi is az a provence-i kajszilekvár? Francia főzési technológiával készült, francia sárgabarack fajtából főzött lekvár. Fél sárgabarack darabos, isteni krémes, zamatos lekvár. A nagy kedvenc. Amiből soha nem készül elég.